maanantai 3. joulukuuta 2012

Jarrut


 Jarruhuolto


Jarruhuoltoa tehdessä täytyy ottaa huomioon asiakkaan selvitys asiasta, esim. jos asiakas sanoo että jarrut rahisevat tai vinkuvat täytyy asia selvittää asiakkaalle kun huolto on tehty.

 
Ensiksi jarrut otetaan auki ja mitataan jarrulevyjen ja palojen kulutuspinta. Kulutuspinnan minimi määrä löytyy Autodatasta ja jos osat ovat kuluneet alle minimin ne täytyy vaihtaa, myös jos osissa on esim. halkeemia tai ne ovat muuten huonossa kunnossa ne täytyy vaihtaa uusiin.



 
 Uudet jarrupalat. Vasemmasta palasta lähtevä johto on kulutuspinnan varoitin. Kun kulutuspinta on vähissä auton kojelautaan tulee varoitusvalo.


 Jarrut kasattu. Liikkuviin osiin esim. liukutappeihin ja jarrupalojen reunoihin täytyy laittaa kuparitahnaa jottei ne jumittuisi ajan myötä.

Auton pesu ja vahaus

Pesu

Ennen pesua pitää muistaa tarkistaa että ovet on kunnolla kiinni ettei vettä pääse sisälle.

Ensin auto huudellaan huolellisesti painepesurilla jotta suurimmat kurat saadaan pois, jottei auton maalipinta naarmuunnu kun sitä pestään pesusienillä.



 Huuhtelun jälkeen pesuaine levitettiin autoon ja hangattiin pesusienillä auto puhtaaksi.



Lopuksi pesuaineet huuhdeltiin pois ja kuivattiin hieman autoa jotta sen voi vahata.


Vahauksen oli vielä auton sisältä siivous. Ensiksi piti ottaa kaikki sisällä olevat tavarat pois, jonka jälkee se voitiin imuroida. Sen jälkeen puhdistettiin vielä sisältä muoviosat ja ikkunat.
 

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Kierteiden teko


Kierteiden teko

Harjoitustyön tarkoituksena oli oppia käyttämään ja tekemään kierteitä, sekä korjata niitä. Aluksi täytyi porata rautapalaan tietyllä poranterällä reikä. Sen jälkeen M5 kierretapilla tehtiin kierre porattuun reikään. Kierrettä tehtäessä täytyy olla huolellinen, että kierre tulee suoraan, eikä vinoon. Kierrettä kierrettäessä kannattaa suihkuttaa leikkuuöljyä. Kierteitten valmistuttua tarkoituksena oli katkaista pultti kierteeseen, kierteen korjausta varten. Korjauksessa ensin täytyi porata vanha pultti pois kierteistä. Sen jälkeen piti tehdä kierrekorjaussarjalla uusi kierre.
Kierreväännin. Kierretappi kiinnitetään kierrevääntimeen. Väännintä kierretään hieman painaen, jotta kierretappi pääsisi alkuun.
Kierretappi. Kiinnitetään kierrevääntimeen. Kierretappi vääntää porattuun reikään kierteet. Kierrettä kiertäessä on hyvä käyttää leikkuuöljyä, jotta leikkaaminen on hieman helpompaa.

                                                                    Valmis kierre
Kierteenkorjaussarja. Kaikki tarvittavat työkalut mitä tarvii kierrettä korjattaessa. Ensin otetaan esim. M5 kohdasta poranterä ja porataan uusi reikä. Sen jälkeen otetaan kierretappi, jolla kierretään uusi kierre. Kierre on kuitenkin suurempi kuin M5, joten täytyy kierteeseen laittaa helicoilen. Tämä on saman kokoinen kuin M5 joten nyt siihen voi laittaa uuden pultin.
Helicoil. Laitetaan kierrettä korjattaessa uuden kierteen päälle, jotta kierre tulisi oikean kokoiseksi.
    Kierteen tekoa

Mig/Mag hitsaus

Hitsaus

Opettaja antoi tehtäväksi hitsata kuution 6 samankokoisesta pellin palasesta.





Hitsilaitteen kuntoon vaikuttaa sen hyvä ja tietyin väliajoin huoltaminen. Irroita koneesta sivupaneelit ja puhalla sisätila paineilmalla puhtaaksi. Puhdistusta tehdessä on hyvä tarkistaa myös muiden komponenttien kunto. Hitsipilli on myös tärkeä pitää puhtaana ja auki, ettei lanka sula heti pillin päähän kiinni.

MIG ja MAG hitsien erona on se että MIG-hitsauksessa suojakaasu ei reagoi hitsisulan kanssa, kun taas MAG-hitsauksessa suojakaasu reagoi hitsisulan kanssa.


Työssä käytettäviä suojavälineitä on ehdottomasti käytettävä, sillä hitsauksessa syntyvä valokaari on erittäin kirkas ja se vahingoittaa silmiä, jos sitä katselee pitkään. Myös lämmöltä on suojauduttava sillä kappale, jota hitsataan lämpenee todella nopeasti ja lämpö hohkaa hitsattaessa.


Hitsaamistaito on hyvä olla kunnossa, sillä ikinä ei tiedä missä sitä joutuu käyttämään, eikä siinä voi koskaan olla liian hyvä. Hyvän hitsaustaidon hallitseva asentaja saa todennäköisesti helpommin töitä kun sellainen joka ei siinä kovin hyvä ole.