tiistai 23. lokakuuta 2012

Sähkötekniikkaa

Kuinka paljon autossa on sähkölaitteita??

Auton sähköjärjes
esim.
keskuslukitus
valot
radio
starttioottori
äänimerkki
lämmittimet
pyyhkijät
 ikkunan nostimet
 peilin säätölaitteet
peruutustutka
navigaattori
penkinlämmittimet
penkin säätölaitteet
tupakansytytin
lämmitys
turvatyynyt
turvavyön tunnistin
turvavyön esikiristimet
ABS-jarrut
ohjaustehostin
ajohallintajärjestelmä
laturi
akku
ajovalojen pesulaitteet
ajovalojen säätölaitteet
sähköinen jousituksen säätö
varashälytin 
virtalukko 
jäähdytin 
kattoluukku
ilmastointi
alustansäätö
avoauton katto
4-vetojärjestelmä
hybridimoottori
automaattivaihteistot
varoitusvalot
mittari
jarrupalojen kulumis tunnistin
Ja paljon muita

Ohjainlaitteet/tietokoneet autossa:
esim.
Moottorinohjainlaite
Mittariston ohjainlaite
Turvatyynyjen ohjainlaite 
ABS/ESB-ohjainlaite
Ohjaustehostimen ohjainlaite
Lisälämmittimen ohjainlaite
Ilmastoinnin ohjainlaite
Mukavuusjärjestelmien ohjainlaite
Oviohjainlaite (3-5 kpl)
Valojen ohjainlaite
Sähköpääkeskus
Gateway
Vetokoukun sähköpistokkeen ohjainlaite
Ja paljon paljon muuta.....      

Arviolta 80% merkkikorjaamoilla korjatuista vioista on sähkövikoja. Ajoneuvojen sähköjärjestelmät lisääntyvät jatkuvasti. Asiakkaat haluavat entistä monimutkaisempia ja hienompia varuisteita autoihinsa.
----------------------------------------------------------------------------------
Jännite 
 Jännitteen tunnus on U ja yksikkö V. Kuvaa kahden navan välistä elektronimäärän epätasapainoa. Jännitteen suuruus kuvaa sitä potentiaalia, joka on mahdollista ottaa käyttöön kun virta alkaa kulkea.

Nimellisjännite
Kuvaa jännitettä, joka virtalähteestä on saatavilla ihanneolosuhteissa. "Voitaisiin kuvitella standardiksi, on sovittu, että 12V akut valmistetaan määrätylle jännitteelle määrätyssä varaustilassa".

Lähdejännite
Tarkoittaa kuormittamattoman jännitelähteen jännitettä. Esimerkiksi autonakku silloin kun sitä ei kuormiteta. Kun kuormittamattomasta mitataan jännitettä, jännitteen pitäisi olla yli 12,2 V (huom. välittömästi latauksen jälkeen jännite on korkeampi 12,5-13,7) 

Napajännite
Tarkoittaa kuormitetun jännitelähteen jännitettä. Esimerkiksi akun lähdejännite on 12,3 volttia ja kun akkua kuormitetaan esimerkiksi takalasinlämmittimellä napajännite putoaa 12 volttiin.

Jännitteen mittaaminen
Jännitemittaus tehdään aina rinnan kuluttajan tai jännitelähteen kanssa. Aluksi kytketään mittajohdot mittariin, musta johdin yleensä COM-liitäntään ja punainen johdin liitantään jossa on jännitemittauksen symboli. Mittalaite asetetaan jännitemittausasentoon kiertämällä valitsin asentoon -V.
----------------------------------------------------------------------------------

Virta (Current)
Sähkövirta on elektronien liikettä. Sähkövirta ei kulje, ennen kuin se on tehty mahdolliseksi kytkemällä piiriin virtalähteen molemmat navat ja muodostamalla johtimilla suljettu virtapiiri. Sähkövirran tunnus on I ja yksikkö A.
  
Tasavirta (Direct Current)
Merkitään symbolilla, jossa yläpuolella on yhtenäinen viiva ja alapuolella katkoviiva. Tasavirraksi kutsutaan sellaista virtaa jonka napaisuus ei vaihdu, eli virta pysyy kokoajan samansuuntaisena.

Vaihtovirta (Alternating Current)
Vaihtovirta on sähkövirtaa, jossa jännitteen napaisuus ja virran kulkusuunta vaihtuu. Yleisin vaihtovirran/jännitteen muoto on sin-aallon mukainen. 

 Virran mittaaminen yleismittarilla
Musta johdin kytketään COM-porttiin. Punainen johdin pistokkeeseen A max 10A. Kytkin kohtaan A. Mittalaite kytketään virtapiirin sarjaan. 
----------------------------------------------------------------------------------
Resistanssi (Resistance) 
Resistanssi on suure, joka kuvaa materiaalin kykyä vastustaa sähkövirran kulkua. Tunnetuin resistanssia aiheuttava komponentti on vastus. Kun virtapiiriin lisätään vastuksia tai jokin virtapiirin osista on esimerkiksi hapettunut, niin piirissä kulkeva sähkövirta pienenee. Samoin käy kun piiriin lisätään mikä tahansa sähköä kuluttava laite, esimerkiksi sähkömoottori.

Resistanssin mittaus
Musta johdin COM-porttiin. Punainen johdin Ω-pistokkeeseen. Kytkin kohtaan  Ω. Mittari kytketään rinnan mitattavan kohteen kanssa. Mitattava kohde pitää olla virraton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti