sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Kierteiden teko


Kierteiden teko

Harjoitustyön tarkoituksena oli oppia käyttämään ja tekemään kierteitä, sekä korjata niitä. Aluksi täytyi porata rautapalaan tietyllä poranterällä reikä. Sen jälkeen M5 kierretapilla tehtiin kierre porattuun reikään. Kierrettä tehtäessä täytyy olla huolellinen, että kierre tulee suoraan, eikä vinoon. Kierrettä kierrettäessä kannattaa suihkuttaa leikkuuöljyä. Kierteitten valmistuttua tarkoituksena oli katkaista pultti kierteeseen, kierteen korjausta varten. Korjauksessa ensin täytyi porata vanha pultti pois kierteistä. Sen jälkeen piti tehdä kierrekorjaussarjalla uusi kierre.
Kierreväännin. Kierretappi kiinnitetään kierrevääntimeen. Väännintä kierretään hieman painaen, jotta kierretappi pääsisi alkuun.
Kierretappi. Kiinnitetään kierrevääntimeen. Kierretappi vääntää porattuun reikään kierteet. Kierrettä kiertäessä on hyvä käyttää leikkuuöljyä, jotta leikkaaminen on hieman helpompaa.

                                                                    Valmis kierre
Kierteenkorjaussarja. Kaikki tarvittavat työkalut mitä tarvii kierrettä korjattaessa. Ensin otetaan esim. M5 kohdasta poranterä ja porataan uusi reikä. Sen jälkeen otetaan kierretappi, jolla kierretään uusi kierre. Kierre on kuitenkin suurempi kuin M5, joten täytyy kierteeseen laittaa helicoilen. Tämä on saman kokoinen kuin M5 joten nyt siihen voi laittaa uuden pultin.
Helicoil. Laitetaan kierrettä korjattaessa uuden kierteen päälle, jotta kierre tulisi oikean kokoiseksi.
    Kierteen tekoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti