maanantai 3. joulukuuta 2012

Jarrut


 Jarruhuolto


Jarruhuoltoa tehdessä täytyy ottaa huomioon asiakkaan selvitys asiasta, esim. jos asiakas sanoo että jarrut rahisevat tai vinkuvat täytyy asia selvittää asiakkaalle kun huolto on tehty.

 
Ensiksi jarrut otetaan auki ja mitataan jarrulevyjen ja palojen kulutuspinta. Kulutuspinnan minimi määrä löytyy Autodatasta ja jos osat ovat kuluneet alle minimin ne täytyy vaihtaa, myös jos osissa on esim. halkeemia tai ne ovat muuten huonossa kunnossa ne täytyy vaihtaa uusiin.



 
 Uudet jarrupalat. Vasemmasta palasta lähtevä johto on kulutuspinnan varoitin. Kun kulutuspinta on vähissä auton kojelautaan tulee varoitusvalo.


 Jarrut kasattu. Liikkuviin osiin esim. liukutappeihin ja jarrupalojen reunoihin täytyy laittaa kuparitahnaa jottei ne jumittuisi ajan myötä.

Auton pesu ja vahaus

Pesu

Ennen pesua pitää muistaa tarkistaa että ovet on kunnolla kiinni ettei vettä pääse sisälle.

Ensin auto huudellaan huolellisesti painepesurilla jotta suurimmat kurat saadaan pois, jottei auton maalipinta naarmuunnu kun sitä pestään pesusienillä.



 Huuhtelun jälkeen pesuaine levitettiin autoon ja hangattiin pesusienillä auto puhtaaksi.



Lopuksi pesuaineet huuhdeltiin pois ja kuivattiin hieman autoa jotta sen voi vahata.


Vahauksen oli vielä auton sisältä siivous. Ensiksi piti ottaa kaikki sisällä olevat tavarat pois, jonka jälkee se voitiin imuroida. Sen jälkeen puhdistettiin vielä sisältä muoviosat ja ikkunat.
 

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Kierteiden teko


Kierteiden teko

Harjoitustyön tarkoituksena oli oppia käyttämään ja tekemään kierteitä, sekä korjata niitä. Aluksi täytyi porata rautapalaan tietyllä poranterällä reikä. Sen jälkeen M5 kierretapilla tehtiin kierre porattuun reikään. Kierrettä tehtäessä täytyy olla huolellinen, että kierre tulee suoraan, eikä vinoon. Kierrettä kierrettäessä kannattaa suihkuttaa leikkuuöljyä. Kierteitten valmistuttua tarkoituksena oli katkaista pultti kierteeseen, kierteen korjausta varten. Korjauksessa ensin täytyi porata vanha pultti pois kierteistä. Sen jälkeen piti tehdä kierrekorjaussarjalla uusi kierre.
Kierreväännin. Kierretappi kiinnitetään kierrevääntimeen. Väännintä kierretään hieman painaen, jotta kierretappi pääsisi alkuun.
Kierretappi. Kiinnitetään kierrevääntimeen. Kierretappi vääntää porattuun reikään kierteet. Kierrettä kiertäessä on hyvä käyttää leikkuuöljyä, jotta leikkaaminen on hieman helpompaa.

                                                                    Valmis kierre
Kierteenkorjaussarja. Kaikki tarvittavat työkalut mitä tarvii kierrettä korjattaessa. Ensin otetaan esim. M5 kohdasta poranterä ja porataan uusi reikä. Sen jälkeen otetaan kierretappi, jolla kierretään uusi kierre. Kierre on kuitenkin suurempi kuin M5, joten täytyy kierteeseen laittaa helicoilen. Tämä on saman kokoinen kuin M5 joten nyt siihen voi laittaa uuden pultin.
Helicoil. Laitetaan kierrettä korjattaessa uuden kierteen päälle, jotta kierre tulisi oikean kokoiseksi.
    Kierteen tekoa

Mig/Mag hitsaus

Hitsaus

Opettaja antoi tehtäväksi hitsata kuution 6 samankokoisesta pellin palasesta.





Hitsilaitteen kuntoon vaikuttaa sen hyvä ja tietyin väliajoin huoltaminen. Irroita koneesta sivupaneelit ja puhalla sisätila paineilmalla puhtaaksi. Puhdistusta tehdessä on hyvä tarkistaa myös muiden komponenttien kunto. Hitsipilli on myös tärkeä pitää puhtaana ja auki, ettei lanka sula heti pillin päähän kiinni.

MIG ja MAG hitsien erona on se että MIG-hitsauksessa suojakaasu ei reagoi hitsisulan kanssa, kun taas MAG-hitsauksessa suojakaasu reagoi hitsisulan kanssa.


Työssä käytettäviä suojavälineitä on ehdottomasti käytettävä, sillä hitsauksessa syntyvä valokaari on erittäin kirkas ja se vahingoittaa silmiä, jos sitä katselee pitkään. Myös lämmöltä on suojauduttava sillä kappale, jota hitsataan lämpenee todella nopeasti ja lämpö hohkaa hitsattaessa.


Hitsaamistaito on hyvä olla kunnossa, sillä ikinä ei tiedä missä sitä joutuu käyttämään, eikä siinä voi koskaan olla liian hyvä. Hyvän hitsaustaidon hallitseva asentaja saa todennäköisesti helpommin töitä kun sellainen joka ei siinä kovin hyvä ole.

 



maanantai 19. marraskuuta 2012

Rengastyöt

Renkaan vaihto

Työ aloitetaan poistamalla venttiilin sielu, jotta ilmat pääseet ulos.

Rengas painetaan pois paikaltaan jotta saamme renkaan pois vanteelta helposti.

Rengas nostetaan vanteelta rengasraudalla.
Laitetta pyörittämällä renkaan ulkoreuna saadaan pois vanteelta.
Renkaan sisäreuna nostetaan ylös ja laitetta pyöritetaan jotta saadaan rengas kokonaan irti.
Rengas otettu pois vanteelta.
Uuteen kumiin laitetaan renkaan sisäreunille rengasrasvaa, jotta rengas menee helpommin paikalleen.
Renkaat sisäreunaa on aloitettu painamaan takaisin vanteelle.
Renkaan ulkoreuna painetaan paikalleen ja pyöritetään laitetta.
Uusi rengas paikallaan, ja ilmaa puskettu paljon sisään jotta rengas asettuu vanteelle.
Vanhat painot poistetaan ennen tasapainnoitusta.
Rengas asetetaan tasapainoituskoneeseen.
Vanne mitataan molemmin puolin.

Tasapainoituskone pyörittää rengasta ja kertoo paljonko painoja täytyy laittaa.
Laite ilmoittaa painojen määrän ja kohdan mihin ne laitetaan.
Kun painot on asennettu, rengasta pyöritetaan uudestaan ja tarkistetaan onko rengas tasapainossa.
Rengas tasapainoitettu.
Renkaan paikkaus:

Renkaan voi paikata renkaan sisäpuolelta laitettavalla paikalla. Paikka on erittäin pitävä mutta paikkaus ei onnistu ilman renkaan irrottamista vanteelta.
Paikka asennettu ja liimattu paikalleen. Liiman kuivuttua ylimääräinen paikan varsi katkaistaan.



 Renkaan voi paikata myös toisenlaisella paikalla. Paikka työnnetään siihen reikään mistä rengas vuotaa. Paikka on helppo laittaa ja rengas voidaan korjata irrottamatta sitä vanteelta.




Tietoa rengasmerkinnöistä ja kulutuspinnasta.


Renkaan sivussa olevista merkinnöistä ajoneuvon käyttäjä saa selville renkaan tietoja, esimerkiksi renkaan koon, pyörimissuunnan, rengastyypin yms. Näitä on hyvä osata lukea, sillä uutta rengasta ostaessa täytyy tietää minkä kokoista ja minkä laista rengasta on ostamassa, jotta kaikki renkaat olisivat saman kokoiset ja samanlaiset. Merkintöjen perusteella saa etsittyä myös millainen rengaspaine renkaassa pitää olla.

Renkaan kulutuspinta kannattaa tarkistaa tietyin välein, sillä katsastuksessa katsastus voidaan hylätä liian pienen kulutuspinnan urasyvyyden takia. Kesärenkaissa vähimmäissyvyys on 1,6mm mutta olisi suositeltavaa olla syvemmät. Liian pieni ura mahdollistaa suuremman vaaran menettää auton hallinta huonommalla kelillä. Talvirenkaissa urasyvyys saa olla minimissään 3mm. Talvirenkaissa nastoja täytyy olla jokaisessa renkaassa.


tiistai 13. marraskuuta 2012

Sähkötekniikkaa



Ohmin laki

Ohmin laki kuvaa virran, jännitteen ja resistanssin keskinäitä riippuvuutta. Sen avulla voidaan selvittää virtapiirin suureita matemaattisesti. Ohmin laki auttaa myös ymmärtämään useita hyvinkin arkipäiväisiä sähkötekniikan ilmiöitä. Ohmin laki kirjoitetaan muotoon U=RxI


Sähkötehon kaava
Teho=P
Sähköteho kuvaa sekunnissa kulutettua tai tuotettua energiamäärää. Sähkötehon tunnus on P ja yksikkö on watti W. Watti on johdettu yksikkö energian yksiköstä joulesta, 1W=1J/s
Sähköteho tulee usein vastaan kun puhutaan jonkin laitteen sähkönkulutuksesta.

Esimerkkejä joidenkin laitteiden sähkötehoista
Auton ajovalopolttimo=55W
Auton parkkipolttimo=5W
Jarruvalopolttimo=25W
Takalasinlämmitin=200W
Sähkökiuas=10.5W

 Harjoituksia:

1. Laske virtapiirin teho kun jännite on 12V ja virta 22.5A.
P=?, U=12V, I=22,5A
P=UxI
P=12Vx22.5A
P=270W  

2. 1,1 kWsähkömoottori pyörii 200A virralla, mikä on jännite?
U=?, P=1100W, I=200A
U=P/I
U=1100W/200A
U=5,5V   

3. virtapiirin virta on 21A, jännite on 12V, mikä on resistanssi?
R=?, I=21A, U=12V
R=U/I
R=12V/21A
R=0,57Ω  

4. Laturilta mitataan 52A virta, latausjännite on 14.3V, mikä on latausvirtapiirin resistanssi ja teho?
R=?, I=52A, U=14.3V
R=U/I
R=14.3V/52A
R=0,275Ω

P=?, U=14.3V, I=52A
P=UxI   
 P=14,3x52A
P=743,6W
5. Takalasinlämmittimen teho on 240W. Lämmittimeltä mitattu jännite on 12v, mikä on virtapiirin resistanssi?
I=?, P=240W, U=12V
I=P/U
I=240W/12V
I=20A

R=?, U=12V, I=20A
R=U/I
   R=12v/20A
R=0,6Ω

 6. Generaattorin maksimiteho on 3kW, virtapiirin resistanssi on 3ohmia, jännite 12v, mikä on virta?
I=?, R=3Ω, U=12V
I=U/R
I=12V/3Ω 
 I=4A


Virtalähteiden sarjaan- ja rinnankytkentä

Kaksi 12 voltin jännitelähdettä (akkua) kytketty sarjaan. Mitataan jännite sarjaankytkennästä, tulos 24V. Kun yhden pariston tai akun jännite on tarvittavaa jännitettä pienempi, voidaan virtalähteen jännitettä lisätä kytkemällä useimpia pareja tai kennoja sarjaan. Sarjaan kytkennässä liitetään virtalähteiden erimerkkiset navat toisiinsa.

 Sarjaankytkennässä virtalähteen kapasiteetit eivät kertaannu. Esimerkiksi kun kytketään kaksi 65 Ah sarjaan virtalähteen kokonaiskapasiteetti pysyy 65 Ah.

Kuvassa on kytketty kaksi 12 voltin akkua rinnan. Rinnankytkennässä mitataan jännite, jännite on 12V. Virtalähteet kytketään toisiinsa rinnan kytkemällä samanmerkkiset navat toisiinsa.
Rinnankytkettäviä voi olla kuinka monta tahansa, mutta niiden jännitteiden pitää olla yhtä suuret. Rinnan kytkettäessä kokonaisjännite ei muutu. Jännite pysyy muuttumattomana, mutta kuormitettavuus lisääntyy. Rinnan kytkettäessä esimerkiksi kaksi kapasiteetiltaan 60 ampeeritunnin akkua, jännitelähteen kapasiteetiksi tulee 120 ampeerituntia.   




maanantai 5. marraskuuta 2012

Lisävalojen kytkentä


 Saatiin sähkötekniikankurssilla tehtäväksi asentaa lisäpitkät Skoda Roomsteriin.

  
Ennen työn aloittamista piirrettiin työstä kytkentäkaavio työn helppottamiseksi.

Valojen johdoista toinen menee releeseen ja toinen korin maadoitukseen.


Releeseen vedettiin johdot lisävaloilta, akusta, maadoituksesta ja pitkien johdolta.

Sulakerasia sijoitettiin mahdollisimman lähelle akun +napaa.
Kun johdot oli kiinnitetty oikein valoihin voitiin auto laittaa käyntiin ja koittaa palaako myös lisävalot kun laittaa pitkät päälle.


Valot suunnattiin valojen suuntauksen tarkistuslaitteella, sekä katsottiin että valot näyttävät seinään samalla korkeudella.

Kun suuntauslaite oli vaakasuorassa voitiin mittarista katsoa valojen korkeus.



Lisävalojen kytkentään liittyvät lakisäädäntö sanoi että valot pitää olla asennettu symmetrisesti ja  etuakselin etupuolelle sekä valoteho ei saa olla liian suuri.

tiistai 30. lokakuuta 2012

Kytkentäkaaviot ja rele

Kytkentäkaaviot ja niiden lukeminen/Wiring diagrams

Kytkentäkaaviolla esitetään sähköjärjestelmän komponenttien kytkennät piirrosmuodossa. Yleensä auton kytkentäkaaviot jaetaan osa alueittain esimerkiksi moottorinohjaus, jarrujärjestelmä, mukavuuslaitteet, mittaristo ja ajonesto.

Kytkentäkaavioiden yläreunassa on yleensä piirretty virtalukon napa 15 ja akun plus napa, joiden kautta virrat lähtevät kaikkiin auton laitteisiin.

Napojen merkinnät
30=akun +napa
15=virtalukon sytytyskytkimen napa
50=virtalukon käynnistysvirtakytkimen napa

ja kytkentäkaavion alareunaan merkity akun miinusnapa
31=akun miinusnapa/kori

Rele/Relay

Rele koostuu käämistä, rautasydämestä ja palautusjousella varustetusta ankkurista. Kun käämi aktivoidaan ohjausvirtapiirin avulla, siihen muodostuu rautasydämeen sitoutuva magneettikenttä. Tällöin rautasydän muuttuu magneettiseksi ja alkaa vetää ankkuria puoleensa. Ankkurin tehtävänä on liikuttaa releen koskettimia. Releen rakenteesta riippuen tämä liike joko avaa tai sulkee koskettimet. Releitä käytetään kytkemään suurempia virtoja pienellä ohjausvirralla.


Harjoiteltiin tänään sähkökaavion piirtämistä ja lukemista sekä hieman kaaviomerkkejä. Vasemmalla kuvassa jarruvalojen kytkentäkaavio ja oikealla sumuvalojen relekytkentä.


Jarruvalojen kytkentä

 Kun jarrupoljinta painetaan jarruvalojen kytkin sulkeutuu ja virta pääsee kulkemaan jarruvalojen polttimoille ja ne syttyvät, kun jarrun painaminen lopetetaan, jarruvalokytkin avautuu ja eikä virta pääse enään polttimoille ja ne sammuvat.

Sumuvalojen kytkentä

Kun sumuvalon kytkin napsautetaan päälle tulee virtalukon sytytysvirtakytkimeltä pieni virta releen käämille joka muuttu magneettiseksi ja vetää releen kytkimen kiinni jolloin akun plus navalta pääsee virta sumuvaloille jolloin sumuvalon polttimot syttyvät.
 
Sulake=Varoke=Fuse
 
Varoke suojaa johdinta. Varokkeen tarkoitus on suojata auton kalliita johtosarjoja liialliselta virtakuormitukselta. Varoke on periaatteessa pieni pätkä johdinta, joka sulaa helpommin kuin varsinainen johdin.
 
Varokkeita on kahdenlaisia. Toiset niin kutsutut nopeat varokkeet sulavat välittömästi jos niihin kohdistuu liiallinen virta. Hitaat varokkeet kestävät hetken aikaa virtapiikkejä. Sulake sijoitetaan mahdollisimman lähelle akun +napaa

Sulake mitoitetaan aina hieman suuremmaksi kuin virtapiirissä normaalisti kulkeva virta.
Esimerkiksi virtapiirissä kulkee 10A virta, kerrotaan virta varmuuskertoimella 1,5 ja saadaan sulakkeen kooksi 15A.